Search
  • Sissel GE

Når Det Stemmer!


Her stemmer det !

Jeg burte kanskje ikke starte det første blogginnlegget med kjedelig teori, men jeg gjør det :-) Jeg ønsker at denne stemmebloggen skal være faglig fundert og baseres på kunnskap i tillegge til egne erfaringer med stemme gjennom mange år, som utøver og vocal læerer. Stemmen, strupen, vår er satt sammen av en haug med små indre muskler som jobber på et finurlig vis for å lage de lydene vi ønsker. I tillegg bruker vi store muskelgrupper i mage, rygg og lende ved pust og støtte. Derfor er sammenligningen med idrettsutøvere og "stemmeutøvere" nokså nærliggende.

For å lykkes som idrettsutøvere må man lære seg å lytte til kroppens signaler i forhold til hvor mye man bør presse kroppen sin for å yte maksimalt og for å øke kapasiteten sin. Kondisjon, styrke, og teknikk er sentrale elementer idrettsutøvere fokuserer på. Alt dette kan overføres i forhold til stemmen vår, hvordan den fungerer og hvordan vi kan opparbeide oss bedre stemmekvalitet.

Fonasjonsteorien vi forstår stemmen og dens funksjoner ut fra idag er basert på den myoelastisk- og aerodynamisk teori av Janwillem van den Berg (1958) Kort sagt handler det om at vi lager lyd ved hjelp av pust (aerodynamisk) og muskler, vev og slimhinner ( myoelastisk) - bevegelig og fleksibelt materiell.

For å forstå mekanismene som aktiveres ved lydproduksjon bruker man begrepet Bernouillis prinsisppet, den samme mekanismen som settes i sving når et fly letter. Det handler om pusten/luften og dens undertrykk og overtrykk. Forholdet mellom dem gjør at stemmebåndene åpner og lukker seg og setter i gang stemmebånds svingninger. Når vi synger A1 svinger stemmebåndene 440 ganger pr sekund.. Det sier noe om det fantastiske og finstemte apparatet strupen (larynx) og stemmen er. Ikke rart det kan krølle seg en gang i blant og skape trøbbel for oss. Samtidig er ingenting mer fantastisk enn Når Det Stemmer!

53 views0 comments

Recent Posts

See All